SOLVING DEEP SEA TROUBLES

Offshoreindustrien stiller ekstreme krav til produktene de benytter – hvert sekund med stillstand måles i mangesifret beløp.

Et selskap spesialisert på seismikk – teknologien som benyttes for å finne olje under vann – utviklet en helt egen teknologi for å gjøre denne prosessen enda mer effektiv. I seismiske undersøkelser blir kabler på flere kilometer lagt i slep etter en båt, og sjokkbølger skytes ut av kablene ned i havbunnen for å avdekke oljeforekomster.

Den nye teknologien gikk ut på å utstyre kablene med et flaps-system, slik at kablene kunne styres under vann. Dette gjorde prosessen langt mer effektiv, mer nøyaktig og svært mye enklere å gjennomføre i farvann med høy sjø og strømmer. Problemet var at de ikke klarte å feste innretningen på kablene.

Titanskruene de benyttet tålte rett og slett ikke momentet de var konstruert for å tåle. De knakk «nakken», eller overgangen mellom den gjengede delen av skruen og skruehodet. Gjennom vår omfattende kunnskap om strekk-styrke i metaller og ulike spesial-produsenter verden over, hadde vi kjennskap til en leverandør spesialisert på skruer i lette legeringer. De klarte å produsere en skrue i samme dimensjon, men hvor mindre gods ble fjernet i det kritiske punktet. Dette løste et problem som kunne ha stanset et prosjekt verdt flere hundre millioner kroner.